Laden

Solliciteren

Hoe schrijf je een goed cv?

Dorien Visser

van Watertalent

Geplaatst op 18-04-2024 om 08:00

Ben jij op zoek naar de sleutel voor een onweerstaanbaar cv? Of je nu aan het begin van je carrière staat, een switch overweegt of gewoon je cv wilt aanscherpen, we geven je praktische tips en inzichten om jouw professionele verhaal te vertellen op een manier die opvalt. In deze blog geven we je diverse tips om te zorgen dat jouw cv er op en top uitziet.

Voordelen van een goed cv

Maar waarom is een goed cv nu zo belangrijk? Je cv is het eerste wat een potentiële werkgever van je ziet. Het biedt dus dé kans om direct een positieve indruk te maken en aandacht te trekken. Verder zorgt een goed cv ervoor dat jij jezelf onderscheidt van andere kandidaten. Daarnaast ontvangen werkgevers vaak veel sollicitaties. Een helder cv maakt het voor hen gemakkelijker om snel te begrijpen of je past bij de positie. Dit vergroot je kans op een uitnodiging.

Tip 1: Houd je cv beknopt en overzichtelijk.

Werkgevers willen snel relevante informatie vinden. Daarom is het belangrijk dat je cv niet te lang is en dat je de informatie op een logische manier opschrijft. Zorg ervoor dat je bij zowel je ervaringen als opleidingen als eerste begint met de meest recente ervaring of opleiding. Hierdoor kan een potentiële werkgever direct zien wat je laatste ervaring is geweest, zonder helemaal jouw cv te moeten lezen of te moeten zoeken op je cv.

Tip 2: Gebruik actiegerichte taal

Formuleer je ervaringen en prestaties met krachtige en actieve woorden. Het gebruik van actiegerichte taal helpt om je prestaties en bijdragen duidelijker en overtuigender te presenteren aan werkgevers. Daarnaast maken actiegerichte zinnen je cv dynamischer en trekken deze zinnen de aandacht. Gebruik daarom werkwoorden zoals ‘leiden’, ‘bereiken’ en ‘creëren’ om je bijdragen te benadrukken.

Tip 3: Focus op je resultaten

Benadruk concrete resultaten en prestaties in plaats van alleen taken. Gebruik daarnaast cijfers en statistieken om je successen te ondersteunen. Werkgevers vinden het belangrijk om te weten welke impact je hebt gemaakt bij eerdere werkplekken en hoe je kunt bijdragen aan succes van een team of een organisatie. Zo kunnen ze inschatten hoe goed jij bepaalde werkzaamheden kunt uitvoeren.

Tip 4: Pas je cv aan op de vacature

Het is belangrijk om je cv aan te passen op de specifieke functie waarop je solliciteert. Wanneer jij je cv zo aanpast, benadruk je de meest relevante ervaring, vaardigheden en prestaties die aansluiten bij de specifieke eisen en verwachtingen van de vacature. Dit vergroot je kans om op te vallen. Daarnaast gebruiken veel werkgevers software voor het scannen van cv’s. Door bepaalde trefwoorden en sleutelvaardigheden te benoemen, vergroot je de kans dat je cv wordt opgemerkt in het sollicitatieproces.

Tip 5: Voeg een persoonlijk tintje toe

In de sectie over jezelf kun je een korte, pakkende samenvatting toevoegen die je persoonlijkheid en motivatie benadrukt. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit beknopt houdt. Het toevoegen van een persoonlijk tintje maakt jouw cv uniek en memorabel, waardoor deze meer opvalt bij werkgevers. Daarnaast kan tijdens de sollicitatieprocedure het persoonlijk tintje de gespreksaanzet vormen.

Aan de slag...

We hopen dat deze tips je helpen om je cv zo goed mogelijk op te kunnen stellen. Onthoud: je cv is niet alleen een document, maar ook jouw persoonlijke stempel op de arbeidsmarkt. Veel succes met het maken van je cv!

Wil je jouw cv direct inzetten? Bekijk dan vooral de nieuwste vacatures uit de haven en industrie op onze website.



Plaats reactie
Neem contact op

Andrea Noordermeer

Marketing & Brand Manager

andrea.noordermeer@watertalent.nl

Bart Verkleij

Arbeidsmarkt adviseur

bart.verkleij@watertalent.nl

0181 665 455