
BSc Werktuigbouwkunde
- Voertaal: Nederlands
- Start: september
- Faculteit: Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE)
- Studielast: 180 EC, 36 maanden
Niveau
Hbo
Opleidingsduur
3 jaar
Beroepen
Werktuigbouwkundige
Wist je dat..
- Een prothese die een invalide persoon in staat stelt weer te lopen;
- Een instrument dat plastic uit de zee haalt;
- Een chip in jouw telefoon die zorgt dat je bereikbaar bent;
- Een apparaat waarmee een chirurg de operatie nog nauwkeuriger kan uitvoeren;
- Een duurzame energievoorziening bij jou in de buurt;
- Een robot die voedselverspilling tegengaat;
allemaal voorbeelden zijn van Werktuigbouwkunde? En dit zijn er nog maar een paar. Werktuigbouwkunde zie je echt overal om je heen.
Bij werktuigbouwkunde gebruik je kennis van wis- en natuurkunde om iets te bedenken, ontwerpen, maken en verbeteren. Allemaal dingen die het (alledaagse) leven van mensen gemakkelijker, veiliger en aangenamer maken. Maar ook om te zorgen dat de wereld steeds een stukje duurzamer wordt. Het is dus een hele maatschappelijk betrokken studie. Je bent constant bezig om kritisch om je te heen te kijken, op zoek naar mogelijkheden en creatieve oplossingen om processen, apparaten en instrumenten te verbeteren. Je bent een onmisbare schakel tussen technologische ontwikkelingen en de maatschappij!
Bij werktuigbouwkunde krijg je een brede theoretische basis in wis- en natuurkunde. Met die kennis van wis- en natuurkunde kijk je met een analytische blik naar de wereld. Je leert voor de hand liggende oplossingen kritisch te onderzoeken en betere alternatieven te bedenken.
Analyseren, ontwerpen en samenwerken vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding Werktuigbouwkunde. Daarnaast leer je in teamverband presenteren en rapporteren, skills die onmisbaar zijn in je latere werk.
De Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven bieden ook de WO-opleiding Werktuigbouwkunde aan. De opleidingen daar zijn kleinschaliger en worden in het Engels gegeven.